Azure Virtual Desktop

De coronacrisis heeft het gebruik van Azure Virtual Desktop laten exploderen. Het was een snel uit te rollen virtuele werkomgeving en daarmee ideale oplossing voor bedrijven waarvan de medewerkers ineens thuis moesten werken. Maar Azure Virtual Desktop vereenvoudigt ook het hybride werken, wat na de pandemie de standaard zal worden. Wat moet u weten over AVD?

Steeds meer bedoelen we met een server een set van functies die op een specifieke softwareomgeving draait. We zien dus niet meer de machine zelf, maar alleen een virtuele machine. Uiteindelijk is er natuurlijk nog steeds ergens een fysieke computer maar daar heeft de eindgebruikersorganisatie steeds minder mee van doen. Het meest gebruikte systeem voor virtuele servers bij bedrijven is Microsoft Azure.

Wat is Microsoft Azure?
  • Microsoft Azure is het cloudplatform van Microsoft.
  • Het bestaat uit honderden clouddiensten. Daarmee kunnen organisaties bijvoorbeeld nieuwe applicaties ontwikkelen en opschalen, maar ook bestaande applicaties draaien en beheren in de cloud. Dit alles zonder grote investeringen in hardware en het onderhoud ervan.

  • Waarvoor wordt Azure gebruikt?
  • Azure wordt ingezet voor een breed scala aan toepassingen, zoals het back-uppen van data en het hosten van databases in de cloud. Ook gebruiken veel organisaties Azure voor het draaien van virtual machines (VM’s). Dit zijn virtuele omgevingen die een echte computer nabootsen. Een VM biedt ontwikkelaars bijvoorbeeld een veilige omgeving waar ze snel ontwikkel- en testscenario's kunnen uitvoeren of bètaversies van nieuwe software kunnen uitproberen.

  • Uit welke diensten bestaat Azure?
  • Microsoft Azure omvat vele tientallen producten en diensten, verdeeld over ruim twintig categorieën. We lichten er hier een aantal uit:

  • Compute
  • Met deze diensten kan de gebruiker onder meer VM’s en containers (een soort lichtgewicht VM’s) instellen en beheren, en applicaties van op afstand toegankelijk maken.

  • Mobiel
  • Deze diensten helpen ontwikkelaars bij het bouwen van cloudgebaseerde applicaties voor mobiele apparaten. Ze faciliteren onder meer het versturen van notificaties.

  • Web
  • Diensten voor de ontwikkeling en inzet van webapplicaties, inclusief functionaliteiten op het gebied van zoekmachines, het weergeven van inhoud, API-beheer en rapportage.

  • Storage
  • Deze diensten voorzien in schaalbare en veilige opslag van zowel gestructureerde als ongestructureerde data in de cloud, onder meer voor bigdataprojecten en archivering.

  • Analyse
  • Een set oplossingen die organisaties helpen bij het destilleren van informatie uit grote hoeveelheden data. Denk hierbij aan realtime data-analyse en business intelligence (BI).

  • Beveiliging
  • Producten voor het identificeren en onschadelijk maken van bedreigingen. Azure biedt ook oplossingen voor het beheer van encryptiesleutels en andere gevoelige assets.

  • Networking
  • Diensten voor bijvoorbeeld het aanleggen van virtuele netwerken, het optimaliseren van netwerkverkeer en bescherming tegen distributed denial-of-service (DDoS)-aanvallen.

  • Migratie
  • Deze oplossingen maken inzichtelijk wat het kost om een bepaalde workload van lokale datacenters naar de cloud te verplaatsen en zorgen voor de daadwerkelijke migratie.

  • AI & machine learning
  • Hiermee kan een ontwikkelaar geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en cognitive computing toepassen in applicaties en datasets.

  • Internet of Things

Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Wij houden van persoonlijk contact. Bel gerust eens naar 088-6444100 of mail naar sales@care4ict.nl voor advies of support.

Wat zijn de voordelen van Azure?

Met Azure beschikken organisaties over ongekende technologische mogelijkheden. Het zou zeer moeilijk zijn om dit niveau in-house te evenaren, nog los van de hoge kosten die dat met zich meebrengt. Met Azure wordt dure hardware zoals servers en routers grotendeels overbodig, evenals het onderhoud en beheer ervan. Dit kan tot forse kostenbesparingen leiden. En de vele diensten van Azure zijn de sleutel tot een hogere productiviteit, een datagedreven besluitvorming en allerhande innovaties. De schaalbaarheid van cloud stelt organisaties in staat om veel flexibeler te opereren. Zeker bij Azure is bijvoorbeeld het toevoegen van nieuwe diensten en verhogen van opslagcapaciteit zeer eenvoudig. Een organisatie kan dus snel reageren op veranderingen in de vraag en andere ontwikkelingen, zonder zorgen over de infrastructuur. Veel Azure-diensten zijn on-demand beschikbaar en de klant betaalt alleen voor het daadwerkelijke verbruik (pay-as-you-go). Ook heeft de klant realtime inzicht in de kosten.

Wat maakt Azure uniek?

Azure onderscheidt zich op een aantal punten van concurrenten zoals Amazon Web Services (AWS). Zo is het een logische keus voor organisaties die al gebruikmaken van Microsoft-software. Niet alleen omdat Microsoft de stap naar Azure voor hen aantrekkelijker maakt via kortingen, maar ook vanwege integraties met bijvoorbeeld Active Directory, Microsoft 365 en Dynamics 365. Azure wordt daarnaast als minder complex en gebruiksvriendelijker ervaren dan AWS en Google Cloud. Azure loopt eveneens voorop als het gaat om hybride cloudomgevingen, waarbij on-premises wordt gecombineerd met cloud. Microsoft omarmde ‘hybrid cloud’ eerder dan Amazon en biedt diverse oplossingen voor hybride implementaties zoals Azure Stack en Azure Arc. Verder blinkt Azure uit in beveiliging. Microsoft investeert jaarlijks meer dan een miljard dollar in beveiligingsonderzoek om klantgegevens te beschermen. Er werken ruim 3500 securityexperts en Azure heeft meer certificeringen dan welke cloudprovider dan ook. Azure is ook een goede match met bedrijven die internationaal opereren. Het cloudplatform van Microsoft heeft een omvangrijk netwerk van datacenters dat zo’n beetje de hele wereld dekt. Het omvat meer dan 200 datacenters, verspreid over ruim 60 geografische regio’s. Concurrenten als AWS en Google Cloud komen daar niet eens bij in de buurt. Dit verschil doet ertoe, want een nabijgelegen datacenter is essentieel om lage latency te waarborgen.

Welke bedrijven maken gebruik van Azure?

Exacte cijfers zijn niet bekend, maar zeker is dat vele tienduizenden bedrijven wereldwijd vertrouwen op Azure. Het cloudplatform van Microsoft is toegankelijk genoeg voor start-ups en biedt tegelijkertijd alles wat grote multinationals nodig hebben. Volgens Microsoft zelf maakt 95 procent van de Fortune 500, een ranglijst van de grootste Amerikaanse bedrijven op basis van hun jaaromzet, gebruik van Azure. Dat geeft wel aan hoe populair Azure is in de top van het bedrijfsleven. Op de Azure-website staan op het moment van schrijven bijna 2000 klantverhalen. Van drankenreus Coca-Cola, softwarebedrijven Adobe en Citrix en autofabrikant BMW tot oliemaatschappij BP, taxibedrijf Uber en persbureau Reuters: in elke branche zijn wel succesverhalen te vertellen. In Nederland maken onder andere ABN Amro, Rabobank, Shell, AkzoNobel, Heineken, BAM Infra en de Nederlandse Spoorwegen (NS) gebruik van Azure.

Wat zijn de kosten van Azure?

Bij Azure betaalt de klant alleen voor het verbruik, meestal op maandelijkse basis. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals het type clouddienst en de vereiste rekenkracht en opslagruimte. Azure biedt diverse tools om een beeld te krijgen van het kostenplaatje. Zo is de Prijscalculator handig als u precies weet welke Azure-diensten u af wilt nemen. De Berekening total cost of ownership (TCO) geeft inzicht in de potentiële kostenbesparingen als gevolg van een migratie naar Azure.

Kan ik zelf met Azure aan de slag?

Azure is een gebruiksvriendelijk platform, maar dat wil niet zeggen dat iedereen er zomaar mee uit de voeten kan. Het selecteren, configureren, beheren en optimaliseren van Azure-diensten vereist absoluut de nodige expertise. Ook de migratie is niet altijd eenvoudig. Bovendien is het verstandig om vooraf goed te onderzoeken hoe de kosten zich verhouden tot de verwachte baten. Kortom, bij een Azure-traject komt behoorlijk veel kijken. Deze complexiteit neemt u weg door samen te werken met een partner die gespecialiseerd is in Azure. Care4ICT is zo'n partner. We hebben al dusdanig veel migraties begeleid, dat we echt alle ins & outs van dit cloudplatform kennen. Samen met u zorgen we ervoor dat de switch naar Azure weloverwogen is en maximaal rendement oplevert.

Wilt u ook profiteren van de voordelen van Azure? We leggen u graag uit welke mogelijkheden we voor uw bedrijf zien. Neem contact op via 088-6444100 of sales@care4ict.nl