Azure Virtual Desktop

De coronacrisis heeft het gebruik van Azure Virtual Desktop laten exploderen. Het was een snel uit te rollen virtuele werkomgeving en daarmee ideale oplossing voor bedrijven waarvan de medewerkers ineens thuis moesten werken. Maar Azure Virtual Desktop vereenvoudigt ook het hybride werken, wat na de pandemie de standaard zal worden. Wat moet u weten over AVD?

Wat is Azure Virtual Desktop?

Azure Virtual Desktop (AVD) is een dienst voor het virtualiseren van computers. Gebruikers kunnen hiermee via een server inloggen op hun desktop, laptop of tablet. Programma's, documenten en besturingssystemen staan hierbij niet op het device van de gebruiker, maar in Azure. Dit is misschien wel het meest betrouwbare cloudplatform ter wereld. IT-afdelingen behouden daarbij de controle over het beveiligen en beheren van data en applicaties.

 • Wat is het verschil met Windows Virtual Desktop?
 • Er is geen verschil. In juni 2021 heeft er een rebranding plaatsgevonden. Daardoor is de naam van Windows Virtual Desktop gewijzigd in Azure Virtual Desktop. Microsoft heeft overigens wel nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan AVD.

 • Hoe werkt Azure Virtual Desktop?
 • Het gebruik is kinderspel. Na het opstarten van een device moet u eerst op de gebruikelijke manier inloggen. Vervolgens logt u nog een keer in bij AVD. U ziet vervolgens uw bureaublad, applicaties en data binnen een Windows 10-omgeving.

 • Wat zijn de voordelen van Azure Virtual Desktop?
 • Dat zijn er best wel veel. We sommen hier de belangrijkste redenen op waarom mkb-ondernemers met AVD werken:

 • 1.Eenvoudig hybride werken
 • Nu werken uw medewerkers wellicht vooral vanuit huis, maar binnenkort zowel op kantoor als thuis. Geen probleem met AVD, aangezien uw medewerkers alleen een internetverbinding nodig hebben. Gebruikers kunnen vanaf elk apparaat inloggen op hun vertrouwde Windows 10-desktopomgeving. Het bureaublad en de applicaties zien er altijd precies hetzelfde uit.

 • 2.Flexibel en schaalbaar
 • Doordat het gaat om een cloudoplossing, kunt u eenvoudig en snel op- en afschalen. U betaalt bij AVD per medewerker en per maand. Daarmee behoren flinke investeringen in uw IT-infrastructuur tot het verleden. U hoeft immers geen ruimte meer bij te kopen en u heeft ook geen last meer van onbenutte IT-infrastructuur. Het scheelt uw IT-afdeling ook tijd aangezien er aanzienlijk minder software geïnstalleerd hoeft te worden op computers.

 • 3.Altijd up-to-date
 • Omdat u Windows 10 vanuit de cloud gebruikt, beschikt u altijd over de laatste versie hiervan. Handig, want dan kunt u altijd gebruikmaken van de nieuwste functionaliteiten.

 • 4.Naadloze integratie
 • Uiteraard integreert Azure Virtual Desktop met andere Microsoft-software. Denk hierbij aan Windows 10 en Microsoft 365. Uw medewerkers hoeven dankzij een authenticatietool slechts één keer in te loggen om veilig toegang te krijgen tot meerdere applicaties en services. Dat is wel zo efficiënt.

 • 5.Ondersteuning Windows 7
 • Gebruikt uw organisatie nog applicaties die gebouwd zijn met Windows 7? Sinds 2020 krijgt u hier geen technische ondersteuning en software-updates meer voor. Deze applicaties zijn niet eenvoudig naar de cloud te brengen. Azure Virtual Desktop lost deze uitdagingen voor u op dankzij verlengde security-updates.

 • 6.Veilige opslag
 • Doordat u al uw gegevens en documenten in de cloud opslaat, kunt u er altijd bij vanaf elk apparaat. Is de laptop van uw medewerker gestolen of gecrasht? Dan kan hij of zij met een nieuw device inloggen en per direct weer verder werken.

 • 7.Kostenbesparingen
 • U voorkomt niet alleen hoge kosten aan uw IT-infrastructuur, u bespaart ook op hardware. Bijvoorbeeld doordat routers, firewalls en krachtige laptops niet meer nodig zijn. Ook kunt u besparingen realiseren op Windows-licenties.

Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan!

Wij houden van persoonlijk contact. Bel gerust eens naar 088-6444100 of mail naar sales@care4ict.nl voor advies of support.

Hoe kan ik met AVD besparen op licenties?

Licensering is soms een regelrechte hel te noemen. Wilt u boetes voorkomen of niet onterecht te veel aan licenties betalen, dan moet alles op orde zijn. Dat kost u veel aandacht en zorg. Maar niet bij Azure Virtual Desktop. De licentiestructuur is zeer makkelijk gemaakt. Als u bijvoorbeeld al beschikt over bepaalde Microsoft 365- of Windows-licenties, kunt u AVD gratis gebruiken. U moet echter wel betalen voor zaken zoals het geheugen, processor en de opslag van data. De manier van licensering bespaart vrijwel iedere mkb-ondernemer de nodige kosten. U kunt namelijk niet te veel of te weinig licenties hebben. U registreert een gebruiker om toegang te hebben tot AVD. Iedereen die niet is geregistreerd, kan ook geen gebruikmaken van AVD. Zo simpel kan het zijn. Wat AVD tot slot bijzonder maakt, is dat het multi-user is. Ofwel: de Windows 10-variant die voor AVD wordt gebruikt, is voor meerdere gebruikers tegelijkertijd in te zetten. Hier zit ook een aanzienlijke kostenbesparing in.

Hoe zit het met de security in de cloud?

Microsoft beschikt over een van de beste securityteams. Deze bestaat uit onderzoekers, analisten, wetenschappers en ingenieurs. Ze zetten AI en machine learning in om de beveiliging te verbeteren en ontvangen per dag triljoenen beveiligingssignalen. Bij het inloggen maakt u ook nog eens gebruik van tweestapsverificatie. Het mag duidelijk zijn dat dit securityniveau voor mkb'ers onmogelijk zelf is te realiseren.

Is AVD ook te gebruiken via andere cloudaanbieders?

Nee, het wordt exclusief aangeboden vanuit Microsoft Azure Cloud.

Wanneer is AVD interessant voor mijn organisatie?

Uiteraard als uw medewerkers vaak vanuit huis werken. Maar er zijn nog meer situaties waarin Azure Virtual Desktop heel erg gunstig kan uitpakken. Zoals voor mkb-organisaties die snel nieuwe of tijdelijke werkplekken moeten inrichten. Of voor bedrijven waar medewerkers intensief samenwerken in documenten en bestanden. Maar ook voor bedrijven waar security topprioriteit heeft, is AVD aan te raden. Tot slot kunnen mkb'ers die hoge eisen aan de techniek stellen, baat hebben bij AVD. Denk onder meer aan organisaties die werken met CAD-systemen of zich richten op beeldbewerking.

Moet ik alle applicaties bij AVD naar de cloud migreren?

Zeker niet. U kunt namelijk talloze applicaties integreren met Azure Virtual Desktop. Denk aan relatief kleine, oudere applicaties die on-premises staan en die voor uw organisatie nog steeds belangrijk zijn.

Kan ik AVD snel inzetten voor mijn organisatie?

In tegenstelling tot het gebruik van Azure Virtual Desktop is het migreren naar de cloud niet altijd eenvoudig. U kunt daarvoor het beste met een in AVD-gespecialiseerde partner werken. Care4ICT is zo'n partner. We hebben al dusdanig veel migraties begeleid, dat we echt alle ins & outs van AVD kennen. Heeft u hier interesse in? Neem dan contact met ons op. Dankzij onze expertise kunt u binnen slechts enkele werkdagen al profiteren van Azure Virtual Desktop.

Wilt u ook profiteren van de voordelen van Azure? We leggen u graag uit welke mogelijkheden we voor uw bedrijf zien. Neem contact op via 088-6444100 of sales@care4ict.nl